KONYA / DOĞANHİSAR - Cumhuriyet İlkokulu

OKULUMUZ

CUMHURİYET İLKOKULU  TARİHÇESİ

Okulumuzun, ne zaman açıldığını kesin olarak bilen yoktur. Ancak, 1922 yılında okula başlayarak bitiren öğrencileri halen yaşamaktadır. Okulumuz o tarihlerde şimdiki Ulu Camii bahçesinde kalan Abdullah ÖNOĞLU´nun evinde eğitim-öğretim yapmaktaydı. 1928 yılında merhum Hacı Kamil Efendi´nin belediye başkanlığı zamanında bir okul yaptırma ve yaşatma derneği kuruldu. Derneğin veznedarlığına Hafız Hasan BÜYÜKÖZER, Kâtipliklerine de merhum Hacı Ali DOYDUK, üyeliklerine de Merhum Rıfat TOKLU, Merhum Mahmut Efendi getirildi. O zamanlarda Makbu Esat adında bir mühendisin planı çok beğeniliyordu. Hacı Ali DOYDUK, Akşehir´e giderek şimdiki Cumhuriyet İlkokulu´nun planını Rüştü Bey´den kopya ederek getirdi. Okulun duvar inşaatını okul yaptırma derneği karşıladı. Okulun yapımı Silleli Seyit Usta adında bir müteahhide verildi. Seyit Usta 8 usta çalıştırarak, duvar yapısını 3 ay gibi kısa bir sürede tamamladı. Duvar inşaatı kargır olarak yapılmıştır. Okulun çatısı ise orman bölge şefliğinden kereste temin edilerek Konyalı Adem Usta´ya yaptırılmıştır. Okulun yapım masrafı Ali DOYDUK´ un il özel idare bütçesinden ayırttığı 5000TL ile halka yapılan salma ile karşılanmıştır. 1929-1939 yıları kurak gittiği için okulun tamamlanması 1935 yılına kalmıştır.1935 yılın da halkın yaptığı katkılarla inşaata devam edilmiş bir kısmı (1.Katı) tamamlanarak 300 öğrenci ile öğretmenler Nesimi DOĞAN ve Ömer DİNÇER ile öğretime başlamıştır. Okulun 2.katının inşaatı 1942 yılında tamamlanabilmiştir.

Yayın: 15.10.2012 - Güncelleme: 09.04.2019 11:05 - Görüntülenme: 3205